Γαστρονομία

1. Ντολμαδάκια με πλιγούρι Πέλλας

A. ΓΕΜΙΣΗ

- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (120ml), τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (2 τεμ.), προσθέτουμε τον κιμά (300γρ.) τσιγαρίζουμε για 4-5', προσθέτουμε το πλιγούρι (200γρ.), αλατίζουμε και ελαφριά πιπερώνουμε, προσθέτουμε  τα αρωματικά που επιθυμούμε όπως ρίγανη, κορίανδρο, μοσχοκάρυδο κλπ. τσιγαρίζουμε 2-3' μέχρι να ρουφήξει το λάδι, προσθέτουμε μία ώριμη ντομάτα και μαϊντανό ψιλοκομένα. Σε 2-3' η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Β. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

- Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα (δύο αν είναι μικρά), βάζουμε λίγη γέμιση (1κουταλάκι γλυκού) και τυλίγουμε σφιχτά. Τοποθετούμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στη σειρά. Προσθέτουμε 1-1,5 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με πιάτο ανάποδα.

- Καπακώνουμε και βράζουμε για 45' περίπου. Η ποσότητα είναι για 4 άτομα.

 * Άριστος συνοδός αυτού του πιάτου ο δροσερός ΡΟΔΙΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ.

 * Τα σωστά αμπελόφυλλα είναι αυτά που γυαλίζουν, τα νεαρά. Τα άλλα δεν είναι τρυφερά διότι αρχίζουν να δουλεύουν (φωτοσύνθεση).

  ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

 

  1  2  3  4 5   6  7  8  9

 

2. ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ με πλιγούρι ΠΕΛΛΑΣ.

Α. ΓΕΜΙΣΗ. Είναι η ίδια με τα ντολμαδάκια (βλέπε επάνω).

Β. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

- Πλένουμε και αδειάζουμε από τους σπόρους 15-16 πιπεριές πράσινες, κόβουμε το καπάκι και τις αραδιάζουμε σε ταψί.

- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές με την γέμιση, καπακώνουμε και στο πάτο του ταψιού ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό.

- Ψήνουμε στους 200°C για 30'. Προσθέτουμε 1 ώριμη ντομάτα σε κυβάκια ανάμεσα από τις πιπεριές και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε ακόμη 30'.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Τυρί φέτα συνιστάται για τον συνδυασμό.

* Ταιριαστή συνοδεία ο δροσερός ΛΕΥΚΟΣ ΠΕΛΛΑ ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ (Ροδίτης, Ασύρτικο, Sauvignon blanc).

   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

   1    2     3